Annonce

Nu går Arne på pension: Kun akademikere vrøvler om at arbejde til de er over 70 år 

Arne Juhl, som blev synonym med tidlig pension, kritiserer borgerlige politikere for at ville afskaffe ordningen og råder unge til at spare op for at trække sig tilbage tidligere
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Arne Juhl - manden, som lægger navn til Arne-pensionen
Arne Juhl blev Danmarksberømt, da han blev ansigtet på Socialdemokratiets kampagne om tidlig tilbagetrækning. I folkemunde omtalt som "Arne-pension".

På Arbejdernes internationale kampdag, den 1. maj, kan han formelt kalde sig pensionist, eftersom han har været lang nok tid på arbejdsmarkedet til at få Arne-pension.

Netavisen Pio har taget en snak med Arne Juhl om, hvad han skal bruge tiden på, hvad han vil opfordre unge til, og hvad han mener om de borgerlige angreb på pensionen, som er opkaldt efter ham.

Nyder det gode liv

Hvad kommer du til at savne mest fra dit arbejde?

“Jeg kommer i hvert fald ikke til at savne, at vækkeuret ringer klokken kvart i fire. Det sidste halvandet år kommer jeg ikke til at savne noget. Det var bare for at slå tiden ihjel, så man ikke skulle jages af jobcenteret,” siger Arne Juhl til Netavisen Pio. Arne Juhl har arbejdet over 40 år som bryggeriarbejder på bryggeriet Fuglsang og efterfølgende har han arbejdet på blandt andet Carlsberg.

Hvad med kollegaer og fællesskabet?

“Ja, dem kommer jeg nok til at savne. Det er også det eneste,” siger Arne Juhl. Den gamle bryggeriarbejder har fået lov til at anvende Fuglsangs minibryggeri til sine egne eksperimenter.

“Nu snakkede jeg med hende, som var direktør derude. Hun sagde, at jeg var velkommen til at komme og brygge alt det øl, jeg ville. Det skal jeg også have tid til nu,” fortæller Arne Juhl, der for nyligt er blevet introduceret til alskens ny bryggerikunst.

“Jeg vil prøve at lave noget nyt. Det er også spændende indimellem. Til min nieces studentergilde lavede hun øl med hyldeblomst i. Det var der mange, der syntes godt om,” siger Arne Juhl og tilføjer:

“De unge mennesker vil have noget andet. Det skal være lidt mere sødt. De er ikke til de traditionelle øl”

Er der andet, du ser frem til, nu hvor du går på pension?

“Jeg skal bare tage det stille og roligt. Jeg skal mere på campingferie, og så har jeg to hunde, der skal luftes,” lyder det.

Fingrene væk fra pensionen

Hvad vil du råde unge generationer til, som lige nu træder ind på arbejdsmarkedet?

“De skal sørge for at komme ind på en arbejdsplads, hvor der er overenskomstdækning og pension. Og så skal de selv sætte noget ekstra af til pension. Ellers skal de jo arbejde til de er langt over 70 år. Det er der ingen murere, tømrere eller dem i hårde fag, der kan holde til. Så hvis jeg var dem, ville jeg sætte noget mere af til pension, så man selv kan bestemme, hvornår man trækker stikket,” siger Arne Juhl.

I april så vi det seneste angreb på tidlig tilbagetrækning fra borgerlige partier med KLAR-alliancen, som argumenterer for at ordningen er en dårlig idé, fordi vi mangler arbejdskraft. Hvad tænker du om det?

“Det er jo akademikere, der sidder derinde og vrøvler om sådan noget. De har aldrig været ude og lave et stykke hårdt fysisk arbejde. Undskyld jeg siger det, men det mener jeg altså,” siger Arne Juhl, som understreger, at der også er brug for universitetsuddannede. Men der er forskel på, hvor meget ens job slider på kroppen.

Der er ingen folk, der kan være i et hårdt fysisk job i 50 år uden at få nogle skavanker

“Der er ingen folk, der kan være i et hårdt fysisk job i 50 år uden at få nogle skavanker. Dem, der studerer og så kommer ud på arbejdsmarkedet, når de er 30 år, kan godt sidde på deres flade indtil de er 75 år. Men mureren og tømreren kravler rundt på tage og stilladser. Jeg er helt sikker på, at nogle af akademikerne ikke ville holde en måned på sådan en arbejdsplads”

Havde ikke forventet så meget opmærksomhed

Du har fået en meget central rolle i kampagnen om tidlig pension - også kaldet Arne-pension. Hvordan føles det at være med i en politisk kampagne, som pludselig blev så stor?

“Hvis jeg havde vidst, at den ville blive så stor, så tror jeg, at jeg havde takket så fint nej til det,” siger Arne Juhl, der fortæller, at han ikke havde forudset, hvor stor opmærksomheden på kampagnen ville blive:

“Jeg blev ringet op af 3F, som spurgte, om de måtte give mit nummer til Socialdemokratiet, fordi de havde set, at jeg var med i en kampagne i 3F. De kunne godt lide min profil. De spurgte, om jeg ville være med, og jeg tænkte ikke så meget over det. Men jeg havde ikke regnet med, at det skulle give sådan et kaos, som det blev.”

Kun ved et tilfælde fik Socialdemokratiet lov til at lave kampagnen med Arne Juhl.

“Hvis min arbejdsgiver ikke havde misforstået det, så havde de slet ikke fået lov at komme ind på Fuglsang. Han troede, at det var 3F, der kom ind. Hvis han vidste, at det var Socialdemokratiet, så var de ikke kommet ind. Fuglsang er upolitiske,” siger Arne Juhl, der fortæller, at cheferne trods alt endte med at blive glade for opmærksomheden.

“Men som de sagde bagefter: 'Hold kæft, alle de reklamekroner, vi har sparet. Vi fik al den reklame i den bedste sengetid. Mange tak,' sagde de så”.

I Haderslev, hvor Arne Juhl bor, vil han blive fejret den 1. maj med taler fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen. Derudover vil skuespilleren Bodil Jørgensen holde en tale på sønderjysk, og et band vil byde på Kim Larsen-musik.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En 1. maj der ender i rent Badehotellet.
Alt det der var er snart slut med en Arne
Der indtog fjernsynet uge efter uge.
Og på første maj får en Bodil pris
For bedste mandlige hovedrolle
På det danske arbejdsmarked

Men som ung havde Arne
En hel anden melodi i baghovedet

Hun havde store brune øjne
- og hun gik i cowboytøj
Hendes hår var langt og lyst
- og hun var ikke særlig høj
Når vi mødtes midt i døren
-var det li'som jeg fik stød
Det var egentlig ikke vemligt
for jeg syn's jo hun var sød

Men det var mer' end det jeg husker
- hold ej dit navn i skjul?
Jeg blev stum og dum og kold og klam
- da jeg stammed': "Arne Juhl”
Ugen efter vidste klassen alt
- og helvede brød løs
De råbte du er varm på Mette
- Gi' hende nu det kys

Men min stemme er i overgang
Mit hår er helt forkert
Jeg går i det forkerte tøj
Og så er jeg genert
Åh Mette, Mette, Mette
Hvornår kommer den dag
Hvor jeg tør ta' din hånd
Hvor vi ka' stikke af sammen

Endelig blev det første maj
Og Mette siger hej
Og min stemme er i overgang
Mit hår er helt forkert
Jeg går i det forkerte tøj
Og så er jeg genert
Åh Hanne Hanne Hanne
Hvornår kommer den dag
Åh Helle Helle Helle
Hvornår kommer den dag
Åh Gitte Gitte Gitte
Hvornår kommer den dag
Åh Anne Anne Anne
Hvornår kommer den dag
Hvor jeg tør ta' din hånd
Hvor vi ka' stikke af sammen

Men min stemme er i overgang
Mit hår er helt forkert
Jeg går i det forkerte tøj
Og så er jeg genert
Åh Mona Mona Mona
Hvornår kommer den dag
Hvor jeg tør ta' din hånd
Hvor vi ka' stikke af sammen

Mon de konservative er parat til at overtage Arne Juhl i deres nye Mona Juhl satsning.
Der er penge i skidtet! Og holdningen er klar!

Og så skal du selv sætte noget ekstra af til pension
Sæt noget mere af til pension, så du selv kan bestemme, hvornår du trækker stikket.

Arne har beriget det danske politiske liv med stor viden til ungdommen. Uanset politisk ståsted!

Hans rolle i Badehotellet er uovertruffet. Kun en Bodil er hans sidestykke!

God første maj til Arne og Bodil og Mona og alle I andre!

Akademikere eller arbejdere!

Efter politikernes sigende lever vi længere og længere. Vist 83 år i gennemsnit. Men deler du befolkningen op i sociale grupper og indkomst ser billedet helt helt anderledes ud. Sorterer du dem med hævesænkebordsarbejde og de høje indkomster fra og står tilbage med den gruppe, som har det hårde fysiske arbejde dør rigtig mange før de bliver 70 år gammel. Dertil kommer alvorlige kroniske sygdomme, som denne gruppe også rammes værst med.

De mennesker, med det hårde fysiske arbejde kan på ingen måder arbejde til de bliver 70 år plus. Og så er den gennemsnitlige levealder komplet ligegyldig - En pensionsalder på 74 år er og bliver politisk nonsens.

Helt enig. De unge håndværkere ved det også godt selv. God 1. Maj

Er 74 år virkelig socialdemokratiet mål for den kommende pension alder, så forstår jeg godt
folk flygter fra partiet.

Ja, de har ladet sig inspirerer af de borgelige partier, og især af Alex Vanopslagh fra Liberal alliance samt industriens arbejdsgivere. Pensionsalderen bliver nok hævet igen, når det nye forsvarsforlig træder i kraft med beslutningen om udvidet værnepligt for alle på 11 måneder, så kommer industrien til at mangle arbejdskraft og så må "pensionisterne" fortsætte på arbejdsmarkedet mens de unge aftjener deres tvungne værnepligt. Det er en skændsel, men det er det et flertal af vælgerne ønsker.

Hører man dårligt. Danskerne arbejder nok, der er ikke planer om at øge arbejdstiden. Derfor er der da nogle der måske godt kan gå op i tid eller blive lidt længere, hvis det er attraktivt nok og der er det jo erhvervsliv og arbejdsgiverne der skal sørge for det sammen med politikere og fagforeningerne.
Herud over gentog statsministeren at hun ikke søger og ikke vil have et kommende EU job. Hun bliver som statsminister så længe vælgerne stemmer på S.

Man kan undre sig over at folk glemmer hvem der har skabt det danske velfærdssamfund, Og de overhører de gode ting der er gennemført under Mette Frederiksen s ledelse.

Mette Frederiksen er statsminister og formand for Socialdemokratiet. Senest når Socialdemokratiet vælger en anden til formand, er Mette Frederiksen færdig som statsminister eller færdig som medlem af Socialdemokratiet.

Personligt undrer jeg mig ikke over, at folk kan glemme, hvem der har skabt det danske velfærdssamfund, når regeringen med statsministeren i spidsen øger de økonomiske og sociale forskelle i Danmark - blandt andet gennem nedskæringer på SU for enlige hjemmeboende, og reduktion i dagpengeperiodens længde for nyuddannede - og fortsat synes, at også andre overførselsindkomstmodtageres købekraft skal ligge langt under andre befolkningsgruppers.

Mette Frederiksen står i spidsen for en regering, der både har politiske holdninger og fremsætter love, som må få Socialdemokratiets skabere, Pio, Brix og Geleff, til at græmmes.

Den førte politik er ikke social, og den er langt fra tidligere tiders socialdemokratiske principper om at skabe tryghed for alle.
Der er f.eks. ikke mere krav fra Socialdemokratiet i dagens folketing om, at f.eks. pensioner og overførselsindkomster skal følge den almindelige velstandsstigning i samfundet. Partiets folkevalgte stemmer for det modsatte - kongehuset får flere penge, nogle lønmodtagergrupper får mere, bankerne tillades store fortjenester....

Det danske velfærdssamfund er Socialdemokratiets fortjeneste.
Men partiets førte politik under Mette Frederiksen bidrager igen og igen til at nedbryde velfærdssamfundet sten for sten - og de grupper, der betaler prisen, er især de, der står uden for arbejdsmarkedet.

Du mener fjernelse af storbededag og topskattelettelser samt forøgelse af værnepligten til 11 måneder? selvfølgelig må det betyde at soldaterne så bliver mere øvede og har færre "fejlskud" og derfor skal bruge færre kugler og granater, det er jo en pointe. Det er jo også vigtigt at ungdommen får lært at slå "fjenden" ihjel så verden bliver mere fredelig.

Bent. St Bededag, ja det var nok ikke det bedste der skete, men til gengæld giver det nogle penge i kassen for ever. Topskattelettelser, ja det er jo tre partier, så skattelettelser var jo Venstres topprioritering, og jeg er ambivalent her, da mange jeg kender, er glade for det. De er også lønmodtagere og tjener ret godt. Og værnepligten er forlænget, tidligere overlevede unge mænd, nu også kvinder, at være i trøjen i et årstid. Hvad vil du ellers gøre for at sikre landet sikkerhed. Og vil de ikke, kan de jo være militærnægtere.

Skattelettelser vil jo altid være til mest gavn for dem som tjener mest, men det har den ulempe at der så skal spares på velfærden, når skatteindtægterne bliver mindre er der færre penge til sundhedsvæsenet, plejehjem, skoler og kommunernes vedligehold af infrastruktur og man hører jo næsten dagligt hvor stram regionernes og kommunernes økonomi er, der kommer ustandseligt spareforslag som især rammer de "svage" i samfundet med indskrænkning af rengøring og bad for de ældre., skolesammenlægninger og indskrænkning af den offentlige trafik og det sker samtidig med skattelettelser og forøgelse af militærudgifterne, så der er vel en forklaring på hvorfor SVM-regeringen taber vælgere i meningsmålingerne, man må sige at de bliver belønnet efter "fortjeneste".

Som jeg ser det så er den udvidede værnepligt en nødvendighed -hvis vi skal leve op til vores forpligtelser i Nato - Det er der også en bred politisk forståelse for -

Make love,not war tanken er da sympatisk - Men ikke særlig realistisk med den sikkerhedspolitiske situation Danmark og Europa befinder sig i -

Nu har industrien, de borgerlige partier og SVM-regeringen i flere år "råbt" op om at der mangler arbejdskraft, hvis den nuværende velfærd skal bevares, og hvordan løser de så det problem? jo, ved at forøge værnepligten fra 4 måneder til 11 måneder som efter minoverbevisning må betyde at manglen på arbejdskraft bliver støre. For at afbøde manglen på arbejdskraft har Lars Løkke Rasmussen foreslået at Danmark kan modtage 50 tusinde migranter fra Afrika, det skal nok blive godt.
Ironi kan forekomme.

Lars Løkke kunne jo starte med at tømme Kærshovedgård for de personer, der vil arbejde i Danmark og skabe sig et nyt liv SELVOM de ikke er anerkendte af FN-logen, og fængsle de kriminelle sammesteds.
Det kommer dog nok ikke til at ske, da næsten alle politikere i folketinget har et stor behov for at have Kærshovedgård for at SIGNALERE til befolkningen, at de gør noget mod indvandringen. Det, de gør er blot for usselt.

Nu har kommunalpolitikere i Ikast-Brande kommune bedt om, at der gøres mere for at skille "normale" fra kriminelle, da en påvirket vanvidsbilist uden kørekort fra Kærshovegård kørte en familiemor ihjel. Jeg forventer nu en reaktioen når en påvirket vanvidsbilist fra et villakvarter i Ikast-Brande kører en familiemor ihjel. I følge betjent VLADO og hans kolleger på TV3's politijagt, kører der mange af disse rundt uden at politikerne går i selsving over det...
Tag Jer nu sammen politikere.

De 25% lavest lønnede er blevet smidt på lossepladsen af Mette Frederiksen for at finansiere top-skatte lettelser og det gode liv for de velhavende fra hævesænkebordssegmentet og de rige.

Man kan sige meget om Mette Frederiksen. Men Socialdemokrat, det er hun absolut ikke.

Børge Jørgensen, hvad er det for skattelettelser, som du mener er vedtaget,
og som kaster de lavest lønnede på lossepladsen, jeg forventer ikke at du
er national økonom, eller har sat dig ind i hvad der er vedtaget, så ville
du ikke skrive som du gør, der er vedtaget et højere fradrag for transport
til og fra arbejde, dette fradrag gælder alle og er ens for alle.

Jeg synes det er utrolig som ting vendes på hovedet og vinkles, så man til sidst er endnu mere forvirret. Journalister spørg mere tosset end ti tosser ind i mellem og kalder det så drilleri. Jeg kalder det p.... irriterende ordkløveri. Senest i dag d. 4.5 på P 1 morgen hvor Bjarne Stensbeck og en kvindelig journalist dissikerede statsministerens udtalelse om arbejde. Vi arbejder nok, der er ikke planer om arbejdstiden skal forhøjes, men vi må også er kende at vil vi velfærden, sikkerheden og klimaet så koster det og det kan mindre arbejde hos befolkningen ikke honorere, derfor den noget klodsede metafor. MF skulle bare have sagt, ja det kunne misopfattes, indrømmet, det lød forkert, men det jeg mener ......
Hvad er det folk vil have soc. demokratiet skal være, ala enhedslisten ??

Når analytikere som Noa Redington kan skrive følgende i Politiken,
" Der er styr på den. Og på mirakuløs vis er det også slut med de
stalinistiske opfordringer til danskerne om at arbejde mere. Hvilken lise".
Hvis Noa dermed mener at Mette Frederiksen har udtalt, at de der
arbejder på fuld tid, skal arbejde mere, så er han fuld af løgn.
Sådan som jeg hørte statsministeren udtale sig, sagde hun, at vi ikke
som samfund kunne bevare vores velfærd, hvis flere og flere gik på deltid,
hendes udtalelse var som jeg husker det, et led i den debat som var
afstedkommet i udgivelsen af Journalist Maj My Humaidan bog Ærø Manifest,
og i den debat havde flere tilkendegivet at de plæderede for at arbejde
på deltid. Og det var her at statsministeren udtalte, at det var bedre at
flere ville gå på fuldtid, og derved arbejde mere, for det skal kunne forstås,
bør man vide at i Danmark er der ca. 650 000 der frivillig eller tvunget,
arbejder på deltid, og der "skriges" flere hænder, så for oplysningens skyld,
så er der hænder derude, ca. 250 000 i den offentlige sektor og ca. 400 000 i
den private sektor arbejder på deltid, men de som gerne vil arbejde længere,
kan ikke få lov.
Så det som statsministeren mente var, at vi ikke kan arbejde kortere tid,
hvis vi vil bevare den velfærdsstat som vi kender.