Annonce

Nej, kvinder skal ikke bare tage sig sammen

Kvinderne skal bare tage sig sammen og stoppe med at føle sig forfulgt af samfundet og mænd, ifølge sognepræst Marie Høgh. Men hun tager fejl, der er stadig et stykke vej til reel ligestilling, skriver Katrine Skov, medlem af Socialdemokratiets kvindenetværk, Helga Netværk
Foto: Privatfoto
Katrine Skov, koordinator i Helga Netværk
Præsten Marie Høgh havde for nylig et debatindlæg i Jyllands-Posten, efterfulgt af et interview i Politiken og efterfølgende en optræden i ’Go’ aften Live’.

Marie Høgh kalder ”the mental load” for noget pis, opfundet af skøre, perfektionistiske, særligt privilegerede og selvoptagede influencerkvinder, der bare skal tage sig sammen.

Ifølge hende er det et opdigtet fænomen, hvor små og almindelige hverdagspraktikaliteter bliver blæst op til store problemer af kvinder, der har tid til at dimse rundt i hverdagen, og som gerne vil fremstå fejlfri og perfekte.

Hvad er ”the mental load”?

”The mental load” er betegnelsen for det at have styr på alle små og store opgaver, der får hverdagen i familien til at hænge sammen, at stå for planlægning og koordinering af eksempelvis madplaner, indkøbslister, familiekalender, aftaler om at hente og bringe, legeaftaler og læge med videre.

Den usynlige to-do-liste er lang og fyldt med mange arbejdsopgaver, som kun findes i hovedet på familiens projektleder.

Det er vanskeligt at måle den mængde mentale investering, kvinder og mænd bruger på arbejdsopgaver i hjemmet.

Marie Høgh påstår, at mænd og kvinder er fuldstændigt ligestillede her i Danmark

Normalt siger man jo, at tid er penge, men det princip gælder ikke her. Ubetalt husarbejde er ikke anerkendt som rigtigt arbejde og værdisættes ikke i kroner og øre.

Ofte varetages arbejdet ved siden af et betalt fuldtidsarbejde.

Selv om ”the mental load” ikke er målbart, er der helt sikkert noget om snakken.

Influenceren Christina Sander, en af de kvinder, der har udtalt sig om ‘the mental load’, har været i debat med Marie Høgh i ’Go’ aften Live’.

Christina Sander mener, at det er vigtigt at tale højt om et udbredt problem, så kvinder bliver opmærksomme på, at de ikke er alene om det.

Marie Høgh påstår, at mænd og kvinder er fuldstændigt ligestillede her i Danmark, og at fordelingen af opgaver i hjemmet må være op til den enkelte familie – og ikke et samfundsproblem.

Til gengæld er mænds sundhed dårligere end kvinders

Kvinderne skal bare tage sig sammen og stoppe med at føle sig forfulgt af samfundet og mænd.  

Det kan da godt være, at vi har formel ligestilling på plads i Danmark - i form at lovgivning om eksempelvis ligeløn og ligebehandling. Men når det kommer til reel ligestilling, er vi ikke i mål.

Undersøgelser viser, at dobbelt så mange beskæftigede kvinder som mænd har hele eller det meste af ansvaret for husholdningsarbejdet i hjemmet.

Der er fortsat uligheder i familien, i hjemmet, på arbejdsmarkedet, i forhold til stress, løn, i ledelse, politik, i forskning og uddannelse, i sundhedsvæsenet med videre.

Til gengæld er mænds sundhed dårligere end kvinders, de er mere kriminelle, oftere hjemløse, dårligere uddannede og tager mindre barsel.

Hvem skal skamme sig?

Ifølge Marie Høgh er det kun influencere og velbjærgede, der har tid til at få ‘the mental load’. Det er trist, at hun ikke anerkender andre kvinders oplevelse af ’the mental load’, hvor er søstersolidariteten? 

Men det er mindst lige så slemt, at hun nedgør kvinderne med en retorik, der lyder som børneopdragelse fra 1950’erne.

Og det er problematisk for vores debatkultur, når argumenterne slipper op og udskamning og latterliggørelse tager over.

Christina Sander har efterfølgende gjort opmærksom på et opslag fra efteråret 2023

Marie Høgh siger sidst i debatten, at de kvinder, der oplever og taler højt om ‘the mental load’, burde skamme sig.

Christina Sander får det sidste ord: ‘Jeg synes det er dig, der skal skamme dig, faktisk, for at blive ved.’ 

Hun har jo hushjælp selv!

Christina Sander har efterfølgende gjort opmærksom på et opslag fra efteråret 2023 i Facebookgruppen Au pair i Danmark, som afslører, at Marie Høgh har søgt hjælp til opgaverne i hjemmet.

I opslaget fremgår det, at hun søger en afløsning til familiens nuværende au pair. Au Pair pigens opgaver består i at hente børn, passe dem om aftenen og i weekender, når forældrene, som er præster, skal arbejde.

Det faktum, at hun har au pair burde have været fremme, da Jyllands-Posten i første omgang bragte hendes debatindlæg

Der skal også ryddes op på børneværelser, gøres rent i det store hus, vaskes og lægges tøj sammen.

Christina Sander kalder det privilegieblindt og hyklerisk, at Marie Høgh kritiserer andre kvinder, når hun selv har svært ved at få tingene til at hænge sammen.

Christina Sander udtaler ifølge TV2, at det viser, at Marie Høgh selv har oplevet ’the mental load’ og at det faktum, at hun har au pair burde have været fremme, da Jyllands-Posten i første omgang bragte hendes debatindlæg.

Koordinator for Helga Netværk og vicepresident i PES Women.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

”the mental load”

Er det ikke bare en Instagram-ting, som diskuteres blandt kvinder fra samfundets øvre lag?

For ellers ville det vel have fået et dansk navn, eller de ville have oversat det, hvis det er (endnu) et problem importeret fra fra USA, hvad det jo sikkert er.