Annonce

Inde og ude i Nordsjælland: Hvem vinder S-mandaterne

To ministre virker sikre, men i kampen om et eventuelt tredje mandat er fortsat helt åben i Kongernes Nordsjælland.
Ved sidste valg fik Socialdemokraterne kun valgt to i kredsen, Christine Antorini og Nick Hækkerup, hvilket betød et farvel til folketingsmedlem Klaus Hækkerup efter 23 år på Christiansborg. Et tredje mandat burde dog stadig være inden for rækkevidde og der er det helt åbent mellem tre ukendte, men ikke uerfarne kandidater. Ser man på det samlede kandidatfelt, så er det den eneste kreds hvor socialdemokraterne udelukkende har opstillet akademikere.

Udover Klaus Hækkerup, har de tre øvrige folketingskandidater der ikke blev valgt sidst, besluttet sig for at trække sig. Der er pt ingen kandidat i Fredensborgkredsen og generalforsamlingen i kredsen har besluttet at støtte Pernille Schnoor, der er kandidat i Helsingørkredsen.

At begge medlemmer er blevet ministre betyder, lidt kuriost, at det der den eneste storkreds, hvor samtlige partiets folketingsmedlemmer er det.

Udfordret fra højre
Nordsjællands storkreds i landet hvor Socialdemokraterne fik det dårligste resultat med kun 18,8 procent af stemmerne og 54.182 stemmer i alt.

Nordsjælland Storkreds består af seks opstillingskredse, blandt andet to af de dårligste S-kredse i landet, Rudersdal og Fredensborg, mens den bedste er Frederikssundkredsen, der qua sin størrelse og befolkningssammensætning giver partiet et respektabelt resultat. I ingen af de seks kredse kom Socialdemokraterne dog over de 24,8 procent, som man fik på landsplan. Nordsjælland er ikke en storkreds, hvor vælgerne stemmer på den lokale kandidat, men i stedet shopper lidt rundt efter en kandidat de godt kan lide. Kun 27,2 procent af vælgerne stemte personligt på deres lokale kandidat. I Sjællands Storkreds er det tilsvarende tal 35,4 procent, i Nordjyllands Storkreds er det 36,7 procent og i Vestjylland 46,1.

Det dårlige resultat skyldes både, at kredsen demografisk er udfordrende for Socialdemokraterne og at man var presset af de andre partiers store profiler. Og hvor Socialdemokraterne i København Storkreds er presset fra venstre side af Enhedslisten og de radikale, er det i Nordsjælland nærmest udelukkende fra højre, at udfordringen kommer. SF og Enhedslisten i Nordsjælland får kun 12,5 procent af stemmerne mod 15,9 procent på landsplan.

Folk i Nordsjælland, specielt den østlige del, er simpelthen for velhavende og veluddannede til at stemme socialdemokratisk. Ser man eksempelvis på Rudersdalkredsen, fik Socialdemokraterne kun 12,8 procent, hvilket var 2,8 procent mere end Liberal Alliance.

Fra fire partiformænd til en
Udover den åbenlyse demografiske udfordring var Socialdemokraterne også ekstra presset af kredsens andre store navne. Hele fire partiformænd stillede ved sidste valg op i Nordsjælland: Lars Løkke Rasmussen, Margrethe Vestager, Lars Barfoed og Anders Samuelsen. Og selv om både Antorini og Nick Hækkerup tilhører hvad man kan betegne som første geled hos socialdemokraterne, så var ingen af dem nær så eksponerede.

Det betød, at Lars Løkke Rasmussen alene fik 56.000 personlige stemmer. Det var lige knap 2000 mere end Socialdemokratiet fik i alt.

Også i den blå blok var man presset af Margrethe Vestager, der trak 23.000 personlige stemmer, det samme er Lars Barfoed. De er alle tre væk nu. Løkke er flyttet til Køge og Sjællands Storkreds, Vestager bekæmper Google og Gazprom i Bruxelles og Barfoed er flyttet til Frederiksberg. Tilbage er kun Anders Samuelsen og det er nok begrænset hvor mange potentielle S-vælgere han appelerer til.

S-tal nordsjælland

Sikre ministre
Undervisningsminister Christine Antorini, der er opstillet i Hillerødkredsen, fik med 10.400 personlige stemmer det første mandat sidst. Hun trækker bredt i hele kredsen, hele 63 % af de personlige stemmer blev hentet uden for Hillerødkredsen.

Siden valget har Antorini haft en lidt anonym tilværelse, set i forhold til ministerkollegerne. Hun havde en mindre birolle i lærerkonflikten og der har været lidt ballade om hendes projekt med ’Ny nordisk skole”, men i det store billede er sagerne blevet håndteret uden de helt store overskrifter.

Hun var længe på kommentatorernes shortlist over potentielle kandidater til både en fyring og en kommissærpost, men har - som kun en af fire ministre - formået at sidde på den samme ministerpost igennem hele perioden. Det er jo i sig selv en lille præstation.

At hun også er den mest profilerede af S-kandidaterne kan ses på hendes antal af følgere på sociale medier hvor hun med over 18.000 ”synes godt om” på Facebook og 6.000 på Twitter, klart overskygger Nick Hækkerup.

Hvor stabilitet er et af ordene man kan sætte på Antorini, så er det en mere omskiftelig tilværelse som sundhedsminister Nick Hækkerup har været igennem. Han startede som forsvarsminister, var en kort periode handels- og europaminister inden han i 2013 blev sat i spidsen for sundhedsområdet, der af mange bliver vurderet til at blive et af de helt store valgtemaer.

Nick Hækkerup er opstillet i Egedalkredsen, der udover Egedal også dækker Farum Furesø kommune. Han fik 7.700 personlige stemmer, hvilket var en tilbagegang på 3.000 stemmer i forhold til valget i 2007. Hovedparten af dem mistede han i Hillerød, hvor han gik fra 4.420 til blot 1.600 personlige stemmer.

Han får dog fortsat rigtig pæne stemmetal i hele storkredsen og havde sidste gang en margin på 3.500 personlige stemmer ned til Thomas Horn, der blev nummer tre.

S-kandidater Nordsjælland some

Kamp om det tredjepladsen
Der er tre kandidater der skal kæmpe om retten til at luske sig med på et tillægsmandat eller en ikke helt uinteressant plads som førstesuppleant.

Byrådsmedlem Pernille Schnoor fra Hørsholm, der er opstillet i Helsingørkredsen og som sagt har støtte fra den lille Fredensborgkreds burde være favorit til. Kan hun nogenlunde holde forgængerens resultat i Helsingør på 3.700 personlige og selv komme i nærheden af hendes eget resultat til kommunalvalget på 742 stemmer i Fredensborgkredsen, som også er tæt på hvad kandidaten der fik sidst, så burde hun være sikker på tredjepladsen.

Pernille Schnoor er 48 år og arbejder som underviser, vejleder og uddannelseskonsulent på teknisk skole.

Fjerdepladsen går så til Frederikssundskredsen Malou Lunderød. 28-årige Malou Lunderød blev, som ganske ung, i 2005 valgt til kommunalbestyrelsen i Halsnæs Kommune med 107 stemmer. I 2009 var hun partiets EP-kandidat opstillet i Nordsjælland, hvor det blev til 6.634 stemmer, heraf 2.927 i Nordsjælland.

Frederikssundkredsen burde som udgangspunkt kunne give valg, men Lunderød er udfordret af at både Christine Antorini og Nick Hækkerup får pæne stemmetal i kredsen. Dermed eroderer basen og i konkurrence med de to i de øvrige kredse vil hun blive klemt.

”Du stilede op i Beaconsfield og fik tæv,” siger Gordon Brown til Tony Blair i filmen The Deal. ”Labourkandidater får altid tæv i Beaconsfield,” konstaterer Blair. Det samme kan siges om socialdemokrater, der stiller op i Rudersdalkredsen.  Ved valget i '11 var det Kristine Thrane, der fik 1000 stemmer og i '07 fik Mads Reinholdt 1.200.

Denne gang er det viceborgmester Miki Dam Larsen fra Allerød, der skal bankes oven i hovedet i landets næstmest borgerlige kreds.
Netavisen Pio forudser:
Bliver helt sikkert valgt

Christine Antorini, Hillerødkredsen
Nick Hækkerup, Egedalkredsen

Bliver sandsynligvis valgt

Pernille Schnoor, Helsingørkredsen

Bliver ikke valgt

Malou Lunderød, Frederikssundkredsen
Miki Dam Larsen, Rudersdalkredsen

Frem mod folketingsvalget valget bringer Netavisen Pio en serie af analyser af hvilke af de socialdemokratiske kandidater, der lige nu står til at blive valgt.

Her er analysen af Københavns Storkreds
Her er analysen af Københavns Omegns Storkreds
Her er analysen af Fyns Storkreds
Her er analysen af Sydjyllands Storkreds
Her er analysen af Vestjyllands Storkreds
Her af analysen af Nordjyllands Storkreds

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet