Annonce

Venstre-kommuner vinder flest job på ny skattestruktur

Regeringen nedlægger Skat og opretter i stedet syv styrelser. S vil have 1.000 flere ansatte og sikre viden. Jobfest i V-kommuner.
Skat som vi kender det bliver nedlagt. I stedet oprettes fra næste år syv styrelser, der placeres rundt i Danmark. 1.500 job bliver oprettet i de nye styrelser og afdelinger, hvor der ansættes 1.000 nye medarbejdere frem til 2021.

Det er planen, som regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i spidsen fremlagde tirsdag.

Med omlægningen opgiver regeringen at lappe på den nuværende struktur i SKAT, der er præget af skandalesager med blandt andet inddrivelsessystemet EFI, forkerte ejendomsvurderinger, ulovlige ejendomsskatter og svindel med udbytteskat.

”Det er en kritik af det system, der er blevet sat op, som bare ikke har leveret på de afgørende områder,” siger skatteminister Kasten Lauritzen, der med syv nye styrelser vil løse kerneopgaverne med inddrivelsen af skat bedre end i dag. Styrelser, hvor medarbejderne – også fysisk – arbejder tættere sammen med kollegaer med samme typer opgave.

Venstre-kommuner de store job-vinder
Den nye struktur med syv styrelser får armene op i en række kommuner landet over. Dels i de byer, der er udpeget til at huse de nye styrelser. Men også i en række andre kommuner, hvor der placeres helt nye afdelinger under styrelserne eller hvor eksisterende afdelinger udvides.

Det er især kommuner, der i dag ledes af Venstre, som kan se frem til den helt store jobfest, viser en opgørelse, som Netavisen Pio har foretaget.

Mens socialdemokratiske kommuner får sin del af de 1.500 job, der oprettes frem til 2021, så løber især Venstre-kommunerne med de nye skattejob.

Socialdemokratiske kommuner kan se frem til 490 job, mens kommuner med en Venstre-borgmester får næsten det dobbelte antal – nemlig 940 job. Konservativt ledede kommuner kan se frem 160 job.

Job: Her kan du se vinderne og taberne fordelt på kommuner

Job i skat (antallet af medarbejdere 2017-2021)

S-kommuner: + 490

V-kommuner: + 940

C-kommuner: + 160

(Obs: Skatteministeriets departement, servicemedarbejdere og toldere langs grænsen indgår ikke i opgørelsen)


Kilde: En skatteforvaltning i hele Danmark, Rapport 

To områder S holder øje med
Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen, er ikke afvisende overfor regeringens beslutning, men fastholder, at der skal tilføres yderlige 1.000 ansatte end det, som regeringen lægger op til. De skal primært medvirke til at lukke de huller, hvor der i dag fifles og svindles med skatter og afgifter for 25 milliarder kroner.

Det er afgørende, at der følger det antal medarbejdere med, der er nødvendige for at få løst opgaverne til bunds

”Skat som vi kender det i dag fungerer ikke hensigtsmæssigt. Derfor kan det være udmærket, at Skat nedlægges og erstattes af syv styrelser. Men det er afgørende, at der følger det antal medarbejdere med, der er nødvendige for at få løst opgaverne til bunds,” siger Jesper Petersen til Netavisen Pio.

S-Valgløfte: 1000 ekstra medarbejdere
Socialdemokraterne lancerede allerede i foråret - før regeringen spillede ud med planerne om at nedlægge Skat - et klart ønske om, at der skal tilføres yderligere 1.000 ansatte. Og det ønske vil blive fastholdt, oplyser Jesper Petersen.

”Vi fremsætter ønsket nu, vi vil tage det med til finanslovs-forhandlingerne i efteråret – og vi vil fremsætte det som et valgløfte, hvis regeringen ikke imødekommer os,” siger han.

Det er vigtigt for processen, at medarbejderne og deres faglige organisationer inddrages tæt

Den socialdemokratiske skatteordfører er samtidig bekymret for, om omlægningen til syv styrelser betyder, at nuværende ekspertise og kompetencer går tabt. Ikke så meget fordi der vil ske en udflytning af job fra København til provinsen eller fra et område i landet til et andet, men fordi personale kan blive overført til andre funktioner end dem, de i dag er eksperter i.

”Det er vigtigt for processen, at medarbejderne og deres faglige organisationer inddrages tæt, så omlægninger sker med medarbejderne og ikke imod. Det skal ske, så vi ikke mister medarbejdere med vigtig specialviden,” siger Jesper Petersen.

Fakta: Her er de syv nye styrelser

Gældsstyrelsen: Inddrivelse af gæld til det offentlige.

Vurderingsstyrelsen:  Offentlig vurdering af ejendomme og grunde.

Skattestyrelsen: Afregning og kontrol af skatter og afgifter på person, erhvervs- og selskabsområderne

Toldstyrelsen: Afregning og kontrol på toldområdet.

Motorstyrelsen: Registrering, afgiftsberegning og kontrol af motorkøretøjer i Danmark.

Desuden oprettelse en styrelse for it og udvikling og en styrelse for tværgående administration/HR og rekruttering.


Flere artikler om emnet