Annonce

Greta skælder København ud, minister hives i retten og Krifa-boss går af

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Dagens overskrifter byder på en næsten coronafri himmel.

De vigtigste historier kommer fra en stærkt utilfreds klimapoltisk verdensstjerne, en rolig minister som modtager sagsanlæg, en gul topboss der sætter kurs mod pensionen og så en coronahistorien om et folketingsflertal, der iværksætter en uvildig undersøgelse af regeringens krisehåndtering. Og så er der lige en ekstra corona bonushistorie.

Folkehelten Greta Thunberg skælder København ud

Den verdenskendte klimaaktivist Greta Thunberg kritiserer  stærke vendinger København for at ville pumpe spildevand ud i Øresund.

placeholder

Det sker, efter at Sveriges Radio har lavet en beregning, der viser, at København siden 2014 har hældt 35 milliarder liter spildevand ud i Øresund. Beregningen kommer direkte efter kritikken af den danske beslutning om at give forsyningsselskabet Hofor tilladelse til at pumpe yderligere 290 millioner liter urenset spildevand i Øresund.

Indtil videre har den ansvarlige Teknik og Miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, forsøgt at få den endelige beslutning udskudt til efteråret. Det skriver TV2.

 

Beboere trækker boligminister i retten

Det er beboerne i Mjølnerparken, der føler sig diskriminerede af ghettoloven og derfor har valgt at lægge sag an mod Transport- og Boligministeriet.

Sagsanlægget tager følge TV2 Lorry udgangspunkt i ghettoloven, hvori der blandt andet står, at et 'hårdt ghettoområde', som Mjølnerparken er defineret som, skal reducere antallet af almene familieboliger til højst 40 procent inden 1. januar 2030.

Beboerne hævder, at de bliver behandlet ringere end folk, som bor i lignende områder. Fra en af sagsøgerne, den 53-årige taxachauffør Asif Mahmood, handler det om kampen for eget hjem:

”Vi er glade for Mjølnerparken. Det er her, mine tre børn er opvokset. Det er her, jeg ønsker at blive gammel. Det er vores hjem, og det ønsker jeg at kæmpe for. Hvorfor skal vi behandles dårligere end andre og smides ud af vores hjem?, spørger Asif Mahmood overfor TV2 Lorry.

Selvom sagen kan blive afgørende for ghettolovens videre forløb i andre boligområder, så synes boligminister Kaare Dybvad at modtage sagsanlægget med ophøjet ro:

placeholder

 

Gul-formand træder tilbage

Søren Fibiger Olesen, der i snart to årtier har stået i spidsen for en af landets førende gule fagforeninger Krifa, har besluttet at træde tilbage i foråret 2021.  

"Det er rette tid til nye øjne og kræfter på posten,' siger 62-årige Søren Fibiger Olesen i pressemeddelelse på BT.dk og fortsætter:

'Jeg har været formand i næsten 20 år, og Krifa er et godt sted både i forhold til bestyrelse, ledelse og udvikling.'

Med fratrædelsen går jagten nu ind på kandidater til at blive Krifas næste politiske leder.

'Der skal gerne være god tid til at finde og opstille kandidater. Målet er at nå frem til én kandidat til posten. Det tager tid at finde den helt rigtige profil til at fortsætte Krifas mission om at fremme god arbejdslyst hver dag for medarbejdere, medlemmer og samfund,' lyder det fra Søren Fibiger Olesen i pressemeddelelsen, som BT tager under kyndig behandling.

 

Uvildig undersøgelse på vej

Ug med eller uden kryds og slange? Hvor godt har regeringen egentligt klaret coronakrisen?  

Det spørgsmål vil et flertal udenom regeringen nu sætte uvildige eksperter til at granske. Et folketingsflertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti og regeringens støtteparti Det Radikale Venstre har presset på for en uvildig evaluering af krisehåndteringen.

Udvalget for Forretningsordenen har i dag onsdag besluttet, at der nedsættes et særligt underudvalg, der nu skal finde de rette eksperter. I næste uge forventes det endelige kommissorium for evalueringen at blive godkendt.

”Var den hårde nedlukning af Danmark den rigtige? Hvilede beslutningen på sundhedsfalige anbefalinger? Forfulgte vi den rigtige strategi? Vi skal lære af de fejl, der er blevet begået”, lyder det fra Venstres gruppenæstformand Karsten Lauritzen til dr.dk.

Fra Danske Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup lyder det: ”Det er rigtigt og også rettidig omhu at starte nu. Vi håber, at eksperterne kan klare opgaven på et halvt års tid, for vi har jo brug for at være forberedt på, hvad vi skal gøre, hvis der kommer en ny pandemi”.

 

Regeringen er klar til at forlænge lønkompensation

I skrivende stund er arbejdsmarkedets parter blevet indkaldt til forhandlinger om at forlænge ordningen for ønkompensation til august.

Finansminister Nicolai Wammen (S) bebuder onsdag eftermiddag at han er åben over for at se på en forlængelse af hjælpepakkerne. Og her står lønkompensation, som ellers skulle udløbe den 8. juli fiølge dr.dk øverst på listen.

"Nu er vi i gang med at lukke Danmark op igen. Derfor det er naturligt at se på, hvordan vi kan udfase hjælpepakkerne igen", har Finansministerens ellers tidligere sagt, men det gælder åbenbart ikke hjælpepakkerne i første omgang.  

"Jeg vil i denne uge invitere til møde med arbejdsmarkedets parter for at kigge på den trepartsaftale, vi har lavet. I næste uge vil jeg mødes med Folketingets partier om de hjælpepakker, vi har lavet, lyder det idag fra Finansminister Nicolai Wammen, til dr.dk.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet