Annonce

DSB corona-bløder, Arnold B.- butikker lever og Tulle har aldrig holdt en skovl

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Særligt på klima og coronaøkonomi venter vi spændt på nye udspil fra den socialdemokratiske regering. Mens vi venter, kan man fornøje sig med underholdende interview med et højt råbende medlem af Dansk Folkeparti og i den mere alvorlige ende med fordeling af konkursboet efter Arnold Busck, stort minus hos DSB og beklagelser over regnefejl fra Statens Serum Institut.  

God fornøjelse og god aften:-)

Thulesen Dahl har aldrig holdt en skovl

I den mere kulørte ende kunne det måske være værd at tune ind på DR programmet Genstart med radiovært Knud Brix.

placeholder

Her har DR-radioprogrammet nemlig besøgt det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, der driver restaurant A’Porta i Mariager.

Kim C., som han kaldes blandt venner, deler rundhåndet ud af verbale håndmadder til klimaaktivist Greta Thunberg og partiformand Kristian Thulesen Dahl.  

Det er en ”lytter” værd, når Kim C. folder sig ud.

 

Konkursboet Arnold Busck bliver fordelt

Dele af den hæderkronede konkursramte boghandlerkæde får nu nyt liv. Bog & Idé har indtil videre overtaget opgaven med at drive 14 butikker videre, mens JP/Politikens Forlag overtager den store filial i Købmagergade i København.

Dermed er skæbnen endnu uafklaret for 14 af de i alt 29 Arnold Busck-butikker, som indgik i konkursbegæringen i slutningen af april. Der skriver Politiken.

”Vi går ydmygt til opgaven”, lyder det fra Marianne Lyngby Pedersen, der er administrerende direktør i Indeks Retail, der er kædekontor for Bog og Idé-kæden.

”Arnold Busck var en institution for mange bogelskere, og med de reaktioner, som konkursen har udløst, har det været tydeligt at mærke, hvor stor en betydning Arnold Busck-kæden har haft - ikke mindst for de ansatte i butikkerne”, siger Marianne Lyngby Pedersen i en pressemeddelelse ifølge Politiken.

Dertil køber JP/Politkens Hus også selve brandet "Arnold Busck":

placeholder

På trods af flere år med stærkt svækket økonomi har Arnold Busck fastholdt  forklaringen om, at konkursen skyldtes coronakrisen.

 

DSB corona-bløder

De mange corona-restriktioner har ramt togdriften hårdt og kommer til at koste DSB rigtig mange penge i 2020. Lige nu estimeres der et underskud i 2020 på mindst en milliard kroner, oplyser DSB i forbindelse med sit regnskab for første kvartal. Det skriver TV2.dk

Ud over en generelt lavere efterspørgsel har DSB under coronaudbruddet været påvirket af restriktionerne om afstand mellem personer. Med restriktionerne bliver togenes kapacitet nemlig ikke fuldt udnyttet, og det betyder færre passagerer og dermed færre indtægter.

”Regeringen har påbegyndt en gradvis genåbning af Danmark. Det er imidlertid usikkert, hvor hurtigt og i hvilket omfang kunderne vender tilbage," skriver DSB ifølge TV2.dk i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen fortsætter DSB: 

”Omfanget af den negative påvirkning er usikker, ligesom det er meget vanskeligt at forudse påvirkningen af rejsetal og økonomi i de følgende år," skriver DSB. Som konsekvens heraf har DSB bebudet stop for nyansættelser.

I forbindelse med den gradvise genåbning af togdriften melder transportminister Benny Engelbrecht dog, at de billige Orange billetter er tilbage i salg:

placeholder

 

Økonom: Værsgo, penge direkte ind på din nemkonto

Diskussionen om hvordan man mest effektivt sparker gang i en nødlidende økonomi kommer til at fylde mere og mere de kommende måneder. Blå blok ser sig lune på skattelettelser, rød blok på offentlige investeringer. Sådan er de klassiske modpoler i økonomisk politik.

Men økonom Søren Hove mener i netmediet Altinget.dk at tiden er inde til at tænke både højt og anderledes. I et debatindlæg skriver han således:

”I lyset af behovet for hurtigtvirkende redskaber har blandt andre den økonomiske overvismand Carl-Johan Dalgaard argumenteret for, at man ganske enkelt bør sende penge direkte til eksempelvis studerende, pensionister og andre grupper med lave indkomster for at sætte gang i privatforbruget.”

Det handler om at få gang i forbruget og den indenlandske efterspørgsel. Og her mener Hove altså at studierne peger i retning af direkte overførsler:

”I USA gjorde man nemlig noget lignende i både 2001 og 2008, hvor mange amerikanere fik tilsendt en check fra det offentlige. Disse udbetalinger har siden været genstand for en række grundige studier, hvoraf de fleste har fundet, at en ganske stor andel af de udbetalte penge – formentlig i omegnen af to tredjedele af beløbene – blev omsat til forbrug,"skriver økonom Søren Hove på netmediet Altinget.dk

 

Mølbak indrømmer: Regnefejl fra SSI

Knap tre ugers tid efter regeringen lukkede Danmark ned, kunne Statens Serum Institut med faglig direktør Kåre Mølbak i spidsen fortælle, at de indgribende tiltag havde en stor og positiv effekt på spredningen af smitten. Det skriver Berlingske.

Smittetrykket - altså hvor mange, en smittet person giver sygdommen videre til – var nemlig raslet ned fra 2,6 til 1,4 – svarende til 46 procent. Men det var en overdrivelse. Smittetrykket var som udgangspunkt kun på 1,5 og faldt til 1,3. Det svarer til 13 procents nedgang.

Statens Serum Institut erkender over for avisen, at der har været fejl i forbindelse med beregningen af smittetrykket og forklarer det med, at der ikke er taget ”højde for, at der var smittede i udlandet, som det er bedst at gøre, når man vil opgøre det danske smittetryk,” lyder det ifølge Berlingske.

 

Ordknap Jacob Ellemann - lige så ordknap Lars Løkke

Instrukskommissionen, der undersøger omstændighederne bag en ulovlig instruks om at adskille asylpar uden individuel sagsbehandling, har budt på flere opsigtsvækkende e-mails og vidneudsagn.

De har vist, at daværende Udlændinge- og Integrationsminister, nuværende næstformand i Venstre, Inger Støjberg, var advaret om, at den instruks, der blev givet, var ulovlig. Instruksen gik på at adskille alle asylpar, hvor den ene var under 18 år.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger tirsdag til Ritzau - gengivet af blandt andet Jyllands-Posten, at han ingen kommentarer har til de informationer, der er fremlagt de seneste dage under kommissionens arbejde.

"Venstre er stærk modstander af fænomenet barnebrude. Og vi mener enhver minister skal gøre, hvad vedkommende kan, for at beskytte de unge piger. Så har vi en kommission, der er nedsat til at se på dette. Det har jeg stor respekt for. Og navnlig i respekt for deres arbejde vil jeg lade dem passe deres arbejde, og så vil jeg passe mit," siger han.

En mail, der kom frem tidligere i kommissionens arbejde, indikerer, at også daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var informeret om, at der var ved at blive givet en ulovlig instruks i ministeriet.

Tirsdag har Lars Løkke - akkurat som efterfølgeren på V-formandsposten - ingen kommentarer til sagen:

"Jeg vil ikke svare på noget som helst. Hvis jeg skulle svare på noget, der har noget med det at gøre, så var jeg nok indkaldt som vidne," siger han.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet