Annonce

Britiske unge afgør Corbyns skæbne

Det tegner ganske overraskende til et gyservalg i Storbritannien, hvor Labour henter hastigt ind på de konservatives føring.
Det trækker imod alle forventninger op til en gyser af et valg, når briterne torsdag den 8. juni skal til stemmeurnerne og vælge et nyt parlament. Det kan helt bogstaveligt, imod alle odds, føre til at landet får en ny premierminister. Det er under en måned siden, at Labour tabte en fjerdedel af deres byrådsmedlemmer, da der var lokalvalg og de fleste havde også regnet med, at nedturen ville fortsætte ved dette valg.

En fantastisk Labour slutspurt
Hvis man kigger på de aktuelle meningsmålinger, så er den entydige tendens, at premierminister Theresa May og hendes konservative parti mister opbakning blandt de britiske vælgere, mens Jeremy Corbyn og Labour henter ind i et nærmest uhørt højt tempo. Hvis tendensen fortsætter, og Jeremy Corbyn ender med at stå som sejrherre fredag morgen, så er der tale om et af de største politiske comebacks i britisk politisk historie.

Udvikling i britiske meningsmålinger fra 2015-2017
Den blå linje repræsentere udviklingen i meningsmålingerne for de konservative og den røde for Labour 


Kilder: Britain Elects 

De fleste kommentarer, eksperter og meningsmålingsinstitutter havde for længst udråbt Theresa May til sejrherrer og beskrevet den kommende valgresultatet som en konservativ walk-over eller et Labour-blodbad, men nu tegner udviklingen sig helt anderledes. Selvom Labour endnu ikke på noget tidspunkt har været foran i nogen meningsmåling, så bliver det meget tættere end ventet.

Oversigt over det konservative forspring i de seneste meningsmålinger


Kilder: Britain Elects

Hvis man blot kigger på bare de seneste dage, så svinger den konservative føring mellem 3-12 procentpoint, så opgaven er langt fra løst fra Jeremy Corbyns side.

May’s svaghed snarere end Cobyn styrke

Kritikken er haglet er på det seneste haglet ned over Theresa May, der har nægtet at stille op til debat med sin politiske modstander, har fremstået usikker og arrogant i konfrontation med vælgerne og har placeret sig selv i politisk stormvejr med den såkaldte demens-skat.

Konservativ kampagne mere kedelig end den samling af kloakdæksler, som Jeremy Corbyn i årevis har skrabet sammen

Den konservative valgkampagne beskrives generelt som historisk ringe og The Economist har udråbt den som værende mere kedelig end den samling af kloakdæksler, som Jeremy Corbyn i årevis har skrabet sammen.

Det har stået i skærende kontrakt til Jeremy Corbyns formkurve, der på trods af dårlige målinger, intern kritik og politisk slingrekurs pludselig har formået at skabe momentum for Labour med et nyt politisk program ”For the many - not the few”. Samtidig har han også cementeret sin politiske platform på en efterspurgt dagsorden med øgede velfærdsinvesteringer.

Flere konservative kommentatorer påpeger, at Theresa May ført en ufattelig dårlig valgkamp. Svaret på Labours massive fremgang er således nærmere Mays svaghed end det er Corbyn styrke.

”Det generelle råd ville være, at hvis du starter en valgkamp med at være 20 procentpoint foran i meningsmålingerne, så skal du forholde dig utroligt intetsigende og overordnet, og så ikke sige noget, der muligvis kan provokere nogen," sagde den tidligere konservative handelsminister, Lord Francis Maude, i et interview til BBC.

Theresa May valgte den modsatte strategi og hun har blandt andet foreslået, at fjerne forbuddet mod rævejagt med hunde, som otte ud af ti briter ellers støtter.

De unge afgør slaget
De britiske meningsmålinger er, efter parlamentsvalg i 2015 og Brexit-afstemningen sidste år, blevet verdensberømte for at ramme helt ved siden af. Valgresultatet i næste uge afslører om de denne gang er blevet bedre.

Meningsmålingsinstituttet YouGov, som både er nogle af dem der ramte længst forbi på Brexit-afstemningen og samtidig dem, der bragt målingen med bedste tal for Labour, går usikkerheden med valgdeltagelsen blandt de unge.

Det afgørende punkt, som meningsmålingsinstitutterne lige holder vågent øje med er forskelle på deltagelsen hos de ældre vælgere over 65 og de unge under 25. Lige nu forventer YouGov et spænd mellem unge og gamle på 24 procentpoint, selvom de indrømmer at deres målinger er eksperimenterende.

Et skøn der ifølge YouGov selv er ganske realistisk: ”Når man ser på skøn fra tidligere valg (…), var forskellen mellem unge og gamle i 2015 på  35 procentpoint, i 2010 var den på 23 procentpoint, i 2005 var den på 36 procentpoint. Med andre ord anvender vi i dag en mindre spænd end vi gjorde i 2015. Men det ligner 2010 og det er ikke en spænd, som vi synes, er helt urealistisk, hvis Jeremy Corbyn har begejstret yngre mennesker”. Forventningen til de unges valgdeltagelse har stor betydning for de nuværende målinger.

Jeg har overvejet det, men ærligt talt, så virker det som spild af tid

Der næppe nogen tvivl om, at Corbyn og Labour har bedre fat i de yngre vælgere end deres politiske modstandere. Her har et løfte om at reducere og muligvis helt afskaffe studieafgifter givetvis haft en effekt.

Det bliver afgørende for Corbyn, at ikke alt for mange yngre briter tænker som den 24-årige Kay Jessop fra Leeds, siger til DR: ”Nej, jeg skal ikke stemme. Jeg har overvejet det, men ærligt talt, så virker det som spild af tid”.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet