Annonce

Brian Mikkelsen og de sultne danskere

Kommentar: Brian Mikkelsen mener, at den største udfordring i Danmark er, at danskerne har det så godt, at de ikke kan forstå behovet for regeringens reformer. Det kan man da kalde en indrømmelse.
Hvis flere lå i gaderne og døde af sult, så ville flere også kunnet set formålet med at hæve pensionsalderen og give skattelettelser til erhvervslivet. Omtrent sådan lød den opsigtsvækkende udmelding forleden fra landets nyudnævnte erhvervsminister, Brian Mikkelsen.

”Der er ikke nogen, der sulter ihjel i Danmark, fordi vi har et godt velfærdssystem. Det gør, at mange danskere ikke ser behovet for at bruge ressourcer på reformer”, lød det blandt andet fra siger Brian Mikkelsen i et interview med JP Finans. Mikkelsen bebudede blandt andet store skattelettelser til erhvervslivet.

Mikkelsen kommer næsten til at lyde som tandlægen, der ærgrer sig over patienten ikke har nogen huller, fordi der så ikke er noget at behandle. For når de fleste danskere grundlæggende har det godt og ikke ønsker regeringens reformer, så er Brian Mikkelsens problem måske snarere, at der slet ikke er brug for hans politik?

Den brændende platform er væk
De seneste måneder har gentagne meningsmålinger har vist, at et stort flertal af danskerne afviser regeringens reformplaner, såsom højere pensionsalder og lavere topskat. Men det er åbenbart ikke reformerne, men danskerne den er gal med, hvis man skal tro Brian Mikkelsen: ”Når du spørger mig, hvad den største udfordring er, så er det at gå ud og forklare danskerne, at vi er presset økonomisk” siger han.

Mikkelsens kritik bygger grundlæggende på den gamle traver om, at danskerne er blevet pakket så meget ind i velfærd, at de har glemt, at der skal tjenes penge i den private sektor før de kan bruges i den offentlige sektor. Derfor nægter de også at se de udfordringer i øjnene.

Spørgsmålet er imidlertid, om de store mørke skyer, Mikkelsen gerne vil tale op, ikke allerede er lettet. De seneste måneder har vi gentagne gange hørt, at økonomien faktisk klarer sig ganske hæderligt: Væksten er blevet markant opjusteret, beskæftigelsen forventes at vokse med 200.000 personer frem mod 2025, og de offentlige finanser er sunde på både kort og lang sigt.

”Der er ikke brug for reformer af hensyn til de offentlige finanser. Der er ingen brændende platform, som kræver, at politikerne tager fat lige nu”, lød det forleden var overvismand Michael Svarer. Brian Mikkelsen kan da heller ikke i interviewet svare på, hvorfor der skulle været et akut behov for de reformer, regeringen har lagt frem.

Reformer er fordelingskamp
Og så er vi måske ved at være fremme ved den egentlige kerne: Reformerne handler i virkeligheden slet ikke om at løse de problemer, Danmark står over for. Det er ikke nogen økonomisk nødvendighed som siger, at reformerne skal gennemføres.

Det handler derimod om god gammeldags fordelingskamp – skal pengene bruges på mere fælles velfærd eller mere individuelt privatforbrug? Ruster vi os bedst til fremtiden ved at forsøge at presse endnu flere ud på arbejdsmarkedet i endnu længere tid, eller ved at satse på en stærk offentlig sektor, uddannelse, forskning med mere?

Når et flertal af danskerne afviser regeringens reformer, så handler det måske heller ikke kun om, at de er dumme og blinde for fremtidens udfordringer. Måske handler det ganske enkelt om, at de har svært ved at se, hvordan vi får et bedre samfund ved at underminere nogle af de grundpiller, som vores samfund bygger på.


Flere artikler om emnet